Nog in 2017 was Bestech een beginnende messenmaker die net zijn eerste ontwerpen had uitgebracht. Maar de meest recente toevoeging aan zijn lijn ziet er zo volwassen uit als maar kan. De Bestech Sledgehammer past een Japans tanto-blad aan voor een onderscheidende EDC-folder.
Bestech bracht het mes ongeveer 3 weken geleden uit, te midden van een recente vlaag van nieuwe ontwerpen die de industrie doen gonzen. Maar bij elke beginnende messenmaker is er dezelfde vraag: is het een POS?
Om daar achter te komen, dook ik het internet in. Ik ben er misschien iets meer gestoord uitgekomen dan voorheen, maar ik heb onderweg veel geleerd over Bestech’s referenties. Spoiler alert (of niet): Bestech staat klaar om je te verrassen.
Waarom Japanse Tanto?
Het belangrijkste voordeel van elk tanto-blad is de duurzame punt. Meer staal bij de punt betekent minder breuk. Dit is vooral belangrijk voor alle prikactiviteiten, wat een groot deel uitmaakte van hoe Samurai de originele tanto (of “kort zwaard” in het Japans) gebruikte.
Bestech’s kijk op de Japanse tanto heeft een steile hoek bij de laatste maling. De vorm moet het ideaal maken om te hakken of te snijden, bijna als een hakmes. En natuurlijk moet het punt rotsvast zijn. Het breken van zoveel staal (vooral taaie D2) zou wat werk vergen.
Bestech Sledgehammer-specificaties
De Sledgehammer bevindt zich precies aan de onderkant van een middelgroot zakmes met een totale lengte van 7,2 inch, met een mes van 3 inch. De platte schalen helpen hem smal in je zak te houden, en een 3-inch mes is voldoende voor de meeste EDC-taken. Het handvat meet ongeveer 3,25 inch van de choil tot de kolf, wat aan de kleine kant kan aanvoelen voor gebruikers met dikkere handen.
D2-staal wordt al sinds het begin rond de Tweede Wereldoorlog voor messen gebruikt, en niet zonder reden. Randbehoud en taaiheid zijn de sterke punten. Bestech maakt enkele voorhamervarianten met gecoate bladen om corrosie te beperken, wat vaak voorkomt bij D2.