Dit is waarom jij ook juridisch verzekerd moet zijn

Ruzie met de buren, onenigheid op het werk of woorden met de tegenpartij na een ongeluk met de fiets. Iedereen krijgt wel eens een conflict voor z’n kiezen, waar zonder hulp lastig uit te komen is. Gelijk krijgen is immers iets anders dan gelijk hebben, al helemaal tegenover machtige organisaties. In zulke gevallen is juridische hulp handig of zelfs noodzakelijk.

Wat is rechtshulp precies?

Rechtshulp kan bestaan uit juridisch advies, bemiddeling of het voeren van een rechtszaak. Welke vorm van rechtshulp het meest geschikt is, hangt af van het soort conflict. Dit gaat zowel op voor particulieren als voor ondernemers. In de meeste gevallen wordt rechtshulp ingeschakeld als partijen er niet samen uitkomen en het conflict zo hoog oploopt dat het voor de rechter moet komen. Heb je in een dergelijke situatie geen rechtsbijstandverzekering, maar wel direct rechtshulp nodig? Dan biedt rechtshulp on demand een uitkomst.

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering?

Een opmerking vooraf; wat precies onder rechtshulp valt, verschilt per verzekering. Lees daarom de polisvoorwaarden goed door om te zien wat er onder de dekking valt. Daarnaast is het goed om te weten dat je een rechtsbijstandverzekering kunt afsluiten op één of meerdere gebieden. Zo is er veelal een dekking voor ‘wonen’, maar ook voor ‘inkomen’, ‘letselschade’ en ‘ondernemers’. Het verschilt per gebied welke kosten precies vergoed worden.

Voor een rechtsbijstandverzekering kiezen

De kans op conflicten is lastig in te schatten. Het is daarom aan ieder voor zich om te bepalen of een rechtsbijstandverzekering al dan niet nuttig is. Wel is het in veel gevallen zo, dat je met een rechtsbijstandverzekering onderaan de streep goedkoper uit bent dan wanneer je – zonder verzekering – rechtshulp moet inschakelen. 

Voor jezelf de keuze gemaakt een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, omdat de noodzaak hoog genoeg is? Dan is het goed te weten dat de meest voorkomende geschillen te maken hebben met verkeerszaken, conflicten op het werk en consumentenkwesties. Vooral het aantal zaken met betrekking tot ontslag komen steeds vaker voor.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten

Op de verzekeringsmarkt is de keuze uit rechtsbijstandverzekeringen groot. Controleer daarom eerst of er overlap is met andere verzekeringen die je hebt lopen. Bepaal daarna voor welk type geschil je verzekerd wilt zijn. Dit kan onder het standaard pakket vallen, maar ook onder de uitgebreide versie. Lees de polisvoorwaarden ook goed na op wie er precies verzekerd is. Denk bijvoorbeeld alleen inwonende familieleden, reisgenoten of inzittenden in je vaar- of voertuig.

Aanbevolen artikelen