5 redenen waarom in je eentje leven écht zo gek nog niet is

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoeft alleen wonen echt geen teken van falen te zijn. Gezien de hoge kosten van onroerend goed tegenwoordig, vooral in de grote steden, moet alleen leven juist gezien worden als een teken van financiële stabiliteit. In een wereld waar de meeste werkende professionals drie of vier huisgenoten nodig hebben om er wat van te kunnen maken, is alleen wonen juist een luxe die maar weinigen zich kunnen veroorloven.

Dat gezegd hebbende, er zijn genoeg dingen die we allemaal hebben gehoord over alleen leven. We zijn echter niet bepaald voorstander van bullshit, dus laten we eens kijken wat alleen wonen helemaal niet hoeft te betekenen. Let’s see…

Alleen wonen betekent niet dat je eenzaam bent

Niet veel mensen begrijpen de verschillen tussen alleen zijn en eenzaam zijn. Weten hoe je alleen kunt overleven is een teken van onafhankelijkheid – of het nu financieel of anderszins is. Eenzaam zijn is vaak een keuze. Alleen omdat je alleen woont, wil nog niet zeggen dat je geen sociaal leven hebt. In tegenstelling: je kunt vijf huisgenoten hebben en je geïsoleerd voelen.

Niemand wil met je samenwonen

Nogmaals, alleen omdat je alleen woont, betekent nog niet dat je niet de mogelijkheid had om met andere mensen samen te leven. Solo door het leven gaan is net zo goed een bewuste keuze als samenwonen met huisgenoten. Mensen die alleen wonen, hebben mogelijk de kans gehad om samen te leven met een partner of een vriend en besloten het niet te doen. Hulde aan hen als je het ons vraagt.

Appartementen voor één persoon zijn niet te vinden

Heb je weleens geprobeerd om appartementen te shoppen in de binnenstad van Amsterdam? De meeste appartementen hebben de afmetingen van een gemiddelde garagebox en kosten je een fortuin. Het vinden van een appartement dat comfortabel is voor één is eigenlijk veel gemakkelijker dan het alternatief.

Je maakt er gewoon graag een troep van

Veel mensen gaan ervan uit dat mensen die alleen wonen, niet dezelfde levensstandaard hebben. De waarheid is dat een kamergenoot je niet automatisch een netter persoon maakt. Hallo, hoeveel van jullie hadden een slordige collegiale kamergenoot? Als je schoon bent, ben je schoon. Als je georganiseerd bent, ben je georganiseerd. Het maakt niet uit met wie je leeft.

De overstap naar samen leven is te groot

De enige constante in het leven is dat alles om je heen verandert. Mochten jouw omstandigheden anders worden – financiële problemen, serieuzer worden met een partner, enz. – dan kunt en zal je je aanpassen. Alleen wonen op een punt in je leven betekent niet dat je niet terug kunt gaan naar het alternatief.

Uiteindelijk is alleen leven een belangrijke ervaring en als je de middelen hebt, denken we dat iedereen het minstens één keer zou moeten doen. Het is handig om niet alleen jezelf te leren kennen, maar je te realiseren wat je echt zoekt in een potentiële partner of kamergenoot.

Aanbevolen artikelen