Wat is suppen? Een snelle uitleg voor beginners

Je hebt ze vast wel langs zien komen op het water deze zomer: mensen die aan het suppen zijn. Deze nieuwe sport heeft in Nederland enorm aan populariteit gewonnen de afgelopen tijd. Als je het nog nooit gedaan hebt, vraag je je vast af wat deze sport nou precies inhoudt. Dat vertellen we je in dit artikel!

Het ontstaan van Suppen

Het is goed om te beginnen met het ontstaan van de sport. Suppen is oorspronkelijk ontstaan in Hawaï, het surfparadijs in het midden van de Grote Oceaan. De surfleraren daar wilden een beter overzicht hebben van hun leerlingen in het water. Je kunt je vast voorstellen dat het moeilijk is om ver te kijken als je met je buik op een surfboard ligt tussen de hoge golven. De instructeurs gingen daarom staan op hun planken en gebruikten een paddle om zich te verplaatsen. Zo konden ze sneller bewegen en iedereen beter in de gaten houden.

Ultieme zomersport

Het suppen is zich later gaan ontwikkelen tot een hele nieuwe watersport. Zoals we al schreven is het vooral de afgelopen jaren enorm populair geworden in Nederland. Vooral afgelopen zomer waren er veel suppers te spotten op de meren, grachten en kanalen. Het is heel begrijpelijk dat veel mensen deze sport aan het oppikken zijn. Er is niets lekkerder dan op een warme zomerdag het water op te gaan en een rondje te peddelen. De hele dag in de zon liggen is leuk, maar een sportieve activiteit erbij maakt de dag compleet.

Goede workout

Suppen is dus niet alleen een leuke activiteit, het is ook nog eens een goede workout voor je hele lichaam. Voor veel mensen is dit dan ook de belangrijkste reden om de sport op te pakken. Op het eerste gezicht ziet het er misschien niet heel zwaar uit, maar met al dat gepaddel kun je aardig wat calorieën verbranden. Bovendien train je er bijna elke spier in je lichaam mee. Van je armspieren tot je beenspieren, je spant ze allemaal aan tijdens het peddelen om in balans te blijven op het bord. Als je een wat langere afstand aflegt train je ook stevig aan je conditie. Tegelijkertijd is het niet erg belastend voor je lichaam omdat het geen harde stoten of schokken hoeft op te vangen.

Laagdrempelig en voor alle leeftijden

Het leuke van suppen is dat bijna iedereen het wel kan doen. Je hoeft geen super sportief type te zijn om je eerste meters op het water te maken en ook leeftijd speelt nauwelijks een rol. Wel is het natuurlijk verstandig om alleen te gaan suppen als je een zwemdiploma hebt en goed kunt zwemmen. Het is sowieso verstandig om met een zwemvest te suppen, ook als je je eigen zwemkunsten volledig vertrouwt. Verder heb je weinig materiaal nodig om te beginnen met suppen: met een supboard, een peddel en een pomp kom je al een heel eind.

Aanbevolen artikelen