Je dagelijkse vlees mag best bijzonder zijn

Eet jij dagelijks vlees? Voor veel Nederlanders geldt dat er nog vrij traditioneel gegeten wordt, met iedere dag aardappelen, groenten en vlees op het bord. Maar ook als je wat minder traditioneel eet, en voor gerechten met een buitenlandse herkomst kiest, is vlees vaak een belangrijk onderdeel van je maaltijd. In Nederland maken we vaak het onderscheid tussen ‘alledaags’ vlees en meer bijzonder, of luxe vlees, zoals een entrecote. Dat alledaagse vlees dat is er voor iedere dag, het bijzondere vlees alleen voor speciale momenten. Maar waarom zou je, als je dat het lekkerst vindt, ook op een doordeweekse avond niet gewoon voor een tournedos kunnen kiezen?

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg

Waar onze gewoonte om op ‘normale’ dagen alleen ‘normale’ dingen te eten vandaan komt, dat is niet helemaal duidelijk. Misschien is het wel onze ‘doe maar normaal’ mentaliteit. We zijn van nature gewend om redelijk sober te leven. Geen gekkigheid. Gewoon dagelijks je prakkie op je bord, en alleen op speciale momenten daarvan afwijken. Een generatie of twee voor ons kenden ze sowieso nog nauwelijks buitenlandse gerechten, en waren er vaak vaste dagen in de week waarop je bepaalde soorten vlees of groenten at. Iedere dag luxe vlees op tafel? Geen denken aan. Wat denk je, dat het iedere dag feest is?

Natuurlijk spelen de kosten daarbij ook een rol. Vlees is vaak het duurste onderdeel van de maaltijd, en hoe luxer en minder alledaags het vlees, des te meer het kost. In lang niet alle gezinnen was of is het mogelijk om iedere dag uit te pakken met luxer en dus duurder vlees. Maar zelfs wanneer dat financieel wel zou kunnen, zijn we uit traditie toch vaak gewend om doordeweeks voor de gehaktbal of de schnitzel te gaan, en alleen bij bijzondere momenten de entrecote of tournedos op tafel te zetten. Een voordeel heeft dat overigens ook: daardoor blijft dat vlees ook écht bijzonder.

Ook als je niet iedere dag vlees eet

Toch kan het echt geen kwaad om vooral het vlees te eten wat je écht lekker vindt. Dat is ook een trend die je steeds meer op ziet duiken de laatste jaren. Steeds meer mensen kiezen ervoor om wat minder vlees te gaan eten, en het niet dagelijks in de warme maaltijd mee te nemen. Maar als ze het dan eten, dan moet het als het even kan wél hun favoriet zijn.

Een slimme keuze. Want zeker als je iets niet zo vaak eet, dan wil je er ook echt van genieten als je het wel doet. Gelukkig zien steeds meer mensen dat in, en beginnen ook degenen die wel (bijna) dagelijks vlees eten steeds meer te kiezen voor genieten. De tijd van ‘doe maar normaal’, die lijkt steeds meer achter ons te liggen. Op het gebied van voeding maken we steeds bewustere keuzes, en die gaan niet alleen over gezondheid. Alleen nog dingen eten waar we ook echt van genieten hoort daar ook bij.

 

Aanbevolen artikelen